Jeesus alahyllyllä

”Onni on ostamisen sivutuote – pukki on joulun pääasia!”, myi helsinkiläinen kauppakeskus kekseliäästi joulun syvintä olemusta. Halleluja! Ikuinen marina joulun todellisen merkityksen hukkumisesta ostoähkyn ja kulutusjuhlan alle on vihdoin ohi. Lopultakin saadaan käydä joulukuisena sunnuntaina rauhassa ostoksilla ilman painostavaa tunnetta siitä, että joulu onkin oikeasti jotain ihan muuta.

Kirkko sentään jaksaa antaa hillityllä äänen- painolla lausuntoja siitä, kuinka joulu on Vapahta- jan syntymäjuhla. Adventista alkaen kuullaankin kaupallisuuden ja kulutuksen moralisointia ja ehdotuksia siitä, kuinka ne pakolliset joululahjat voisivat tänä vuonna olla eettisiä ja ilmastoystävällisiä, kulutusta kritisoivia hankintoja, kuten vuohia vuoristokyliin ja kaivoja savanneille. Viikko ennen joulua kirkko julkaisee kirkon tutkimuskeskuksen teettämän selvityksen, jonka mukaan suomalaiset ovat pohjimmiltaan luterilaisia ja jumalaapelkääviä ihmisiä, jotka kunnioittavat joulun kristillistä sanomaa, vaikka kiirehtivätkin jouluaattona viimehetken ostoksille.

 

Miksi kirkko ei puolusta joulua? Ettäkö joulupukki joulun pääasia ja kulutus onnen alkulähde! Pyhäinhäväistys! Se ei sovi alkuunkaan, ei ei ei!! Mitä Jeesus tekisi? Kävisikö ostoksilla sunnuntaina tai jouluaattona? Ei varmasti! Joulu on kirkon juhla ja sellaisena se täytyy pitää, hinnalla millä hyvänsä! Kulutus seis ja heti!

Jos ei ole suhteessa Jeesukseen muuhun aikana vuodesta, tuskin joulusta syyllistäminen ketään auttaa. Ei Jeesusta voi kaivaa kellarista adventtina, pitää kauniisti esillä joulunpyhien yli ja sitten uudenvuoden tienoilla taas pakata laatikkoon ja työntää varaston alahyllylle. Jos Jeesus ei mahdu elämään muulloin kuin jouluna seimiasetelmassa, on aivan sama, miksi ja millä tavalla joulua viettää. Suhde Jeesukseen on henkilökohtainen

ja kokonaisvaltainen juttu. Toisaalta sekin suhde syntyy joskus. Ehkäpä jouluna, niin kuin Jeesus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s