Abisko20 on suunniteltu siten, että siihen kuluu vain viisi arkipäivää. Kaksi päivää menee bussissa ja seitsemän maastossa.
Lauantaina 1.8. lähdemme bussilla Herttoniemen kirkolta klo 6.00 kohti Kiirunaa. Yövymme hostellissa 3-4 hengen huoneissa. Maittavan aamupalan jälkeen bussi vie meidät Nikkaluoktaan, josta vaelluksemme alkaa.
1. vaelluspäivä: Nikkaluokta – Kebnekaise
19 km / +220 metriä / 5-6 tuntia / normaali
Vaelluksen alku edetään tunturikoivikossa leveäksi tallautunutta polkua ja pitkospuita pitkin. Venekuljetuksella kävelymatkaa on mahdollista lyhentää kävelymatkaa noin viisi kilometriä, mutta eihän tänne saakka lähdetä veneellä seilailemaan. Kuuden kilometrin kohdalla voi nauttia paitsi Laddjujärven upeasta maisemasta myös erämaagrilli LapDonaldsin porohampurilaisesta jos on jo ehtinyt tulla nälkä. Leiriydymme kilometri ennen Kebnekaisen tunturikeskusta, jossa voi halutessaan saunoa, syödä ravintolassa, yöpyä tai käydä ostoksilla: tunturikeskuksen kaupan valikoima on laaja ja sieltä saa vaatteita, varusteita ja ruokatarvikkeita.
2. vaelluspäivä: Kebnekaise – Singi
14 km / -120m, +150m / 5-7 tuntia / normaali
Toisena vaelluspäivänä reitti jatkuu upeassa Laddjuvaggin tunturilaaksossa. Polun vieressä kohoaa 1662-metrinen Toulpagorni, Ruotsin kenties kuvatuin tunturi. Alkureitti on helppokulkuista Laddjujoen virratessa leppoisasti polun vieressä, mutta pian reitti muuttuu kiviseksi ja viimeiset kolme kilometriä tuntuvat pidemmältä kuin ovatkaan. Juuri ennen kuin polku kaartaa alas Singituvalle, näkymä pohjoiseen Abiskon suuntaan on huikaiseva. Avoimelle paikalle rakennetulla Singin tuvalla on wc, mutta ei kauppaa eikä saunaa. Leiriydymme kilometrin verran tuvalta eteenpäin.
3. vaelluspäivä: Singi – Sälka
12 km / +100m / 4-5 tuntia / helpohko
Singin tuvalta reitti jatkuu pohjoiseen pitkin virallista Kungsledeniä keskellä parasta tunturimaisemaa. Päivän etappi on melko helppokulkuinen pitkin toinen toistaan korkeampien tuntureiden reunustamaa Tjäktjavaggen laaksoa. Päivämatkan puolivälissä olevalta sillalta voi ihailla erikoista Dragryggen-tunturia ja pilvettömänä päivänä reitiltä voi nähdä myös Kebnekaisen huipun. Ruotsin kauneimpiin tunturitupiin kuuluvalla Sälkalla on myös sauna ja kauppa.
4. vaelluspäivä: Sälka – Tjäkta
12 km / -150m, +300m / 5-6 tuntia / vaativa
Päivän ensimmäiset 8 km ovat helppokulkuista maastoa, mutta nousu Tjäktapassetille on yksi koko reitin raskaimpia osia. Jyrkän nousun jälkeen tullaan Kungsledenin korkeimpaan kohtaan (1140 mpy). Näkymät täältä ovat mahtavat ja palkitsevat rankan nousun jälkeen. Kivistä laskua Tjäktan tuvalle auttavat pitkospuut. Tjäktan tupa on hieman reitin sivussa joen toisella puolella, me leiriydymme Sielmmajiiran purolle.
5. vaelluspäivä: Tjäkta – Alesjaure
13 km / -220m / 5-6 tuntia / normaali
Reitti Alesjaureen on helppokulkuista ja maasto vihreää. Vettä saa helposti koko päivän ajan ja Alesjauren tupa näkyy jo puolimatkassa. Tuvalla on sauna ja kaupan valikoima laaja (uunituoreet korvapuustit ovat suosittuja).
6. vaelluspäivä: Alesjaure – Abiskojaure
22 km / -330m, +40m / 7-9 tuntia / normaali
Alesjärven tuvalta lähtiessä maasto on tasaista lukuun ottamatta parin kilometrin alamäkeä Abiskon kansallispuistoon saavuttaessa. Kansallispuistossa telttailu on sallittua ainoastaan sitä varten merkityillä paikoilla, joten leiriydymme Abiskojärven tuvan läheisyyteen ja voimme nauttia tuvalla olevan kaupan valikoimasta ja saunan lämmöstä.
7. vaelluspäivä: Abiskojaure – Abisko
13 km / -105 metriä / 4-5 tuntia / helppo
Vaelluksen viimeisen päivän maasto on helppoa, kun Abiskojärven rantaa seuraileva reitti laskeutuu hienossa maisemassa kohti Tornionjärveä. Mitä lähemmäs Abiskoa tullaan, sitä leveämmäksi polku on tallautunut. Tällä etapilla kohdataan varmasti monia päiväretkeilijöitä.
Abiskon tunturikeskuksessa meitä odottaa bussi ja ne tavarat, joita emme ole vaelluksella tarvinneet. Saunanraikkaina jatkamme bussilla Kiirunaan, missä majoitumme viimeiseksi yöksi tuttuun hostelliin. Sunnuntaiaamuna nautitun aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Helsinkiä ja olemme Herttoniemessä puoliltaöin.